Thursday, 29 August 2013

[INFO] Kalendar Cuti Umum dan Cuti Sekolah Malaysia 2014

Di sini disediakan kalendar cuti umum dan juga cuti persekolahan bagi tahun 2014 di Malaysia. Di harapkan dengan adanya kalendar ini anda semua dapat merancang aktiviti anda dengan mudah pada tahun hadapan.




P/S: Ingin tambah pendapatan anda dengan modal serendah RM40 sahaja? Jangan buang masa, klik SINI sekarang! Peluang ini hanya datang sekali sahaja.

UNDIAN UEFA CHAMPION LEAGUE 2014




Berikut merupakan undian peringkat kumpulan bagi UEFA Champions League / Liga Juara-Juara Eropah bagi musim 2014 yang telah diadakan semalam :

KUMPULAN A

Manchester United (England)
Shakhtar Donetsk (Ukraine)
Bayern Leverkusen (German)
Real Sociedad (Sepanyol)

KUMPULAN B

Real Madrid (Sepanyol)
Juventus (Itali)
Galatasaray (Turki)
Kebenhavn (Denmark)

KUMPULAN C 

Benfica (Portugal)
Paris St-Germain/PSG (France)
Olympiacos (Greece)
Anderlecht (Belgium)

KUMPULAN D

Bayern Munchen (German)
CSKA Moskva (Russia)
Manchester City (England)
Plzen (Rep. Czech)

KUMPULAN E

Chelsea (England)
Schalke 04 (German)
Basel (Switzerland)
Steaua (Romania)

KUMPULAN F

Arsenal (England)
Marseille (France)
Dortmund (German)
Napoli (Itali)

KUMPULAN G

Porto (Portugal)
Atletico Madrid (Sepanyol)
Zenit St. Petersbough (Russia)
Austria Wien (Austria)

KUMPULAN H

Barcelona (Spain)
AC Milan (Itali)
Ajax (Belanda)
Celtic (Scotland)

Tuesday, 27 August 2013

[COOL] Cara Buat Perangkap Nyamuk

CARA BUAT PERANGKAP NYAMUK MUDAH DAN SENANG.

Apa yang kita perlukan ialah:

200 ml air 50 gram gula perang, 1 gram yis ( yis ibu roti, boleh dibeli di pasar raya ) dan 1 botol plastik 2-liter.

Bagaimana caranya:

1. Potong botol plastik (jenis PET) pada separuh. Simpan bahagian leher

2. Campurkan gula perang dengan air panas. Biarkan sejuk. Apabila sejuk, tuangkan di separuh bahagian bawah botol.

3. Tambah yis. Tidak perlu untuk bergaul. Ia akan menghasilkan karbon dioksida.(Nyamuk tertarik dengan karbon dioksida)

4. Letakkan bahagian corong, terbalik, ke dalam separuh botol tadi.

5. Bungkus botol dengan sesuatu yang hitam, dan letakkan di beberapa sudut rumah anda.

Dalam masa dua minggu, anda akan melihat jumlah nyamuk dan nyamuk yang mati di dalam botol.

Di samping membersihkan rumah , tapak pembiakan nyamuk dan nyamuk, kita boleh menggunakan kaedah ini dalam: Sekolah, taska, Hospital,kedai, ladang, dan lain-lain .




P/S: Ingin tambah pendapatan anda dengan modal serendah RM40 sahaja? Jangan buang masa, klik SINI sekarang! Peluang ini hanya datang sekali sahaja.

Monday, 26 August 2013

[WANTED] Bisnes Online Paling BERBALOI 2013!

Assalamualaikum & Salam sejahtera semua,

Hari ni saya nak kongsi pengalaman tentang biz online yang pernah saya ceburi.Mula2 bila ckp pasal biz online ni saya agak skeptikal.Ayat klise yang slalu datang dalam fikiran saya mesti camni "biz online ni mesti smuanya menipu".......Tiap kali ada kawan yang nak promote sebarang biz online ni mesti saya tolak mentah2 sehinggalah.........................................



Masa cuti semester time belajar tahun 3 di universiti ,takde kerja nak buat and time tu tgh tak berapa nak ade duit.Ada lah kawan yang ajak saya join biz jual topup melalui fon and online.Mulanya saya malas dan takut kena tipu,tapi memandangkan modal utk jadi penjual topup tu cuma RM 10 je (murah gilerrr, dalam kemampuan sendiri dan kalo kena tipu pon kire sedekah jer la kan.hahah), saya terus daftar..Dan alhamdulillah, dari biz topup tu saya boleh la menjana pendapatan dan guna utk tampung perbelanjaan.Setakat nak beli baju2,topup fon,tukar fon baru tu lepas laaa...hehe...Bermula dari situ,pandangan saya terhadap biz topup terus berubah.Bukan semuanya menipu.

Sambil2 buat biz topup ni,saya pon join biz NMG Network.Biz ni pon kawan saya tu jgk yg promote.Modal RM40 je skali bayar.Yang ni menarik jugak sebab kita labur RM40 (modal paling murah), kita akan dapat beli lot2 iklan dan yg lagi menarik,kita akan dapat bonus pool sebanyak RM 146.Sape senang2 nak bg pulangan sebanyak tu dgn modal RM 40 kan??

So, kalao ade kawan2 yg berminat nak join biz topup and NMG Network ni, boleh tgk kat blog kawan saya tu yer:

NMG Network: http://rrevmonnmgnetwork.blogspot.com/

BIZ TOPUP MODAL RM 10 : http://tokeytopup4u.blogspot.com/

Saturday, 24 August 2013

[GAMBAR] INI GAMBAR 'HOT' KE ATAU SESUATU YANG 'COOL'?



APA YANG ANDA NAMPAK????

Thursday, 15 August 2013

Cara Mudah Mencari Juzuk Dalam Al-Quran

Cara mudah mencari muka surat dlm Quran..!!! 
Mari Kita Cuba....!
Al-Quran adalah peninggalan Rasulullah kpd kita semua umatnya. Ada 2 benda yg Nabi Muhammad s.a.w tinggalkan kepada kita iaitu Al-Quran dan juga Sunnah utk kita semua amalkan. Berapa kali korang baca Al-Quran sehari? 1 kali? 2 kali atau dalam solat sahaja? Pahala paling senang nk dapat adalah melalui pembacaan Al-Quran kerana setiap huruf diberikan 10 pahala, tambahan pula Al_Quran adalah kalam Allah (dtg daripada Allah sendiri bukan diciptakan manusia)

Tip yg nk kongsikan ni adalah cara utk menghafal muka surat setiap juzuk Al-Quran. Memang menakjubkan kerana hanya dengan menggunakan formula matematik ringkas, kita dapat tau muka surat setiap juzuk Al-Quran.




Jom sama2 kita belajar...

Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82
Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442

Subhanallah, memang menakjubkan kan kawan2. Sama2 kita kongsikan kepada kawan2 kita, adik2 kita, famili2 kita supaya kita sama2 mendapat pahala... 

Dipanjangkan info ini..moga dipanjangkan pahala bagi yg menulisnya.

[SUBHANALLAH] Rahsia Solat Dan Warna





1. Waktu Maghrib

a. Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini kerana banyak interferens berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita.

b. Waktu senja adalah waktu syaitan berkeliaran. Sabda Nabi s.a.w., "Apabila hari sudah senja, tahanlah anak-anak kamu (keluar rumah) kerana syaitan-syaitan berkeliaran ketika itu. Apabila sudah berlalu sebahagian daripada malam, maka biarkanlah mereka tetapi kuncilah pintu dan sebutkan nama Allah. Sesungguhnya syaitan tidak sanggup membuka pintu yang dikunci. Tutup tempayanmu dengan menyebut nama Allah. Tutup semua bekasmu dengan menyebut nama Allah, sekalipun dengan membentangkan sesuatu di atasnya..."
(Riwayat Muslim daripada Jabir bin Abdullah r.a.)


2. Waktu Isyak

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.

3. Waktu Subuh

a. Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.

b. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

4. Waktu Zuhur

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya.

5. Waktu Asar

Warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah. Jangan lupa, tenaga pada waktu Asar amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif anda.