Monday, 31 October 2011

[BOLASEPAK] Gol TERPANTAS Piala Malaysia

Ini adalah jaringan gol yang paling pantas dalam pertandingan bolasepak di Malaysia setakat ini....Gol ni dijaringkan oleh Zulhamizan Zakaria (no 16) sewaktu pertandingan akhir Piala Malaysia tahun 1992 yang menyaksikan Pahang menjadi juara setelah mengalahkan Kedah dengan jaringan 1-0.....

Nak Kuruskan Badan Dengan CEPAT???Ini Rahsianya......

Korang ada mengalami masalah BERAT BADAN??berat badan berlebihan?payah nak kurangkan berat?nak kurus dan body cantik?Jadi dalam entri kali ni, aku nak kongsikan tips-tips dan cara kuruskan berat badan dengan cepat,selamat dan efektif....




Korang tak perlu makan pil-pil pelangsing yang merbahaya dan belum tentu berkesan, tak perlu berdiet dan menyeksa diri dan tak perlu menghabiskan duit beratus ringgit beli Jus Mate....heheh...ikut jer cara yang kawan aku telah buktikan berkesan.....begini ceritanya....

Biar aku namakan kawan ku ini sebagai Joe.....Joe ni memang ada masalah berat badan....badan dia memang besar.Berat dia mencecah 135 kg.Bayangkanlah!!Jadi tahun lepas,Joe ni nak melangsungkan perkahwinan....Jadi,atas sebab kesihatan dan of course lah nak nampak lebih 'anggun' dan mantap bodynya sebelum dia naik pelamin, jadi Joe pun mulalah bertekad untuk menguruskan badan.

Jadi sebagai langkah permulaan,Joe ni pergi la mendaftar ke gimnasium..Gimnasium ni memang terkenal dengan trainer2 yang hebat dalam bab2 fitness dan menguruskan badan ni.Jadi,bila Joe ni pergi ke gym ni,dia pun mulalah diperkenalkan dengan 2 pakej untuk menguruskan badan.....iaitu......

A) PAKEJ CEPAT (RM 50:SELAMA 2 JAM)    vs.      B) PAKEJ PANTAS (RM100:SELAMA 1 JAM)

Jadi sebagai permulaan,yelah...si Joe ni baru 1st time menjejakkan kaki ke gym, so dia pun pilih la dulu Pakej A........

Setelah buat pembayaran,Joe pun disuruh masuk ke dalam sebuah bilik....Bilik tu memang panas,ala2 bilik sauna gitu..ecewahh~~...kemudian masuklah seorang trainer wanita yang cun...body memang mantopp la...sexy plak tu....pakai bikini je...Then dia kata pada Joe,

"Kalau abg dapat kejar dan tangkap saya, abg boleh buat apa saja pada saya"....Joe tergamam...dalam hati dia kata...."Wahh...ini peluang baik...".Jadi dia pun bersetuju dengan 'tawaran trainer sexy tu....

Maka bermulalah aksi kejar mengejar antara Joe dan trainer sexy tu...Al-maklumlah...si Joe ni 135 kg,nak kejar si trainer yg slalu training kat gym,badan solid-molid plak tu....confirm tak dapat!Setelah cukup 2 jam tempoh pakej yang Joe ambil tu,ternyata Joe memang tak dapat nak tangkap trainer sexy tu....jadi melepas la si Joe......Lepas terlentang kepenatan,Joe pun pegi la timbang berat badan dia....dan ternyata....dalam masa 2 jam 'berlatih' berlari kejar trainer tu,dia dah turun 2 kilo! Waahhh...ini satu perkembangan menarik...Joe sangat teruja dan berkira-kira nak datang semula esok dan nak try Pakej B plak...

Esok nya,datang lah Joe sekali lagi ke gym tu dan dengan confident nya dia ckp kat kaunter pendaftaran gym tu...

"Dik, arini saya nak try Pakej B pulak...semalam saya try Pakej A dah turun 2 kg..arini nak try Pakej B pulak...mesti turun lagi banyak...",kata si Joe ni teruja....

Jadi Joe pun disuruh untuk masuk ke dalam bilik di sebelah bilik semalam....dan lepas 5 minit menunggu..masuklah seorang trainer lelaki yang gagah perkasa dengan badan berketul-ketul ke dalam bilik tu....dia pun cakap...

"Ok bang,saya trainer abg untuk arini...saya akan kejar abg sampai dapat....abg kena elak dari ditangkap saya...kalau saya dapat tangkap abg,siaplah saya akan buat apa sahaja dengan abg!"

Dengar je kata-kata yg trainer tu ckp...Joe pun terus pitam dan pengsan~~~~~

*Hahaha...jangan marah yer kawan2....gurau2 jer....sekadar hiburan dan gurauan di masa lapang*

Sesiapa yang rajin berblog mungkin berpeluang menang anugerah Nuffnang Asia-Pacific Blog Award...tengok di sini!

Mari kita sebarkan iklan dan dapat ganjaran di sini..Check it Out now!

Mengapa Hawa Dicipta Tatkala Adam A.S Tidur??

Sesungguhnya Allah itu Maha Bijaksana..Maha Mengetahui.....Lihatlah betapa indahnya dan hikmahnya kejadian manusia itu.....bukan sengaja Hawa dicipta ketika Adam tidur.......Tetapi tersembunyi seribu satu keindahan dan rahsia yang wajar kita renungi.....

Kenapa Hawa dicipta ketika Nabi Adam tertidur? Ini adalah kerana...................

Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar... Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.

Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.

Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki.

Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti DIA SEDANG MENANGIS DLM HATINYA . Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf.

Thursday, 20 October 2011

Fakta Sains : Hikmah Solat Berjemaah




Profesor AS akui solat berjemaah tersirat aspek sains fizikSumber: Berita Harian

SEORANG profesor fizik di Amerika Syarikat (AS) membuat satu kajian kelebihan solat berjemaah yang disyariatkan dalam Islam. BErdasarkan kajiannya, tubuh badan kita mengandungi dua cas elektrik, iaitu cas positif dan cas negatif. Dalam aktiviti harian kita, sama ada bekerja, beriadah atau berehat, sudah tentu banyak tenaga digunakan.

Dalam proses pembakaran tenaga, banyak berlaku pertukaran cas positif dan cas negatif, yang menyebabkan ketidakseimbangan dalam tubuh kita. Ketidakseimbangan cas dalam badan, menyebabkan kita berasa letih dan lesu selepas melakukan kegiatan seharian.

Oleh itu, cas ini perlu diseimbangkan semula untuk mengembalikan kesegaran tubuh ke tahap normal. Berkaitan dengan solat berjemaah, timbul persoalan dalam minda beliau, mengapa Islam mensyariatkan solat berjemaah dan mengapa solat lima waktu yang didirikan orang Islam mempunyai bilangan rakaat yang tidak sama.

Hasil kajiannya mendapati, bilangan rakaat berbeza dalam solat bertindak menyeimbangkan cas dalam badan kita.

Ketika solat berjemaah, kita disuruh meluruskan saf, bahu bertemu bahu dan bersentuhan tapak kaki. Tindakan yang dianjurkan ketika solat berjemaah itu mempunyai pelbagai kelebihan.

Kajian sains mendapati sentuhan yang berlaku antara tubuh kita dengan tubuh ahli jemaah lain yang berada di kiri dan di kanan kita, akan menstabilkan kembali cas yang diperlukan oleh tubuh.

Ia berlaku apabila cas yang berlebihan – sama ada negatif atau positif akan dikeluarkan, manakala yang berkurangan akan ditarik ke dalam tubuh kita. Semakin lama pergeseran ini berlaku, semakin seimbang cas dalam tubuh kita.

Beliau berkata, setiap kali kita bangun dari tidur, badan kita akan berasa segar dan sihat selepas berehat beberapa jam.

Ketika ini tubuh kita mengandungi cas positif dan negatif yang hampir seimbang. Oleh itu, kita hanya memerlukan sedikit lagi proses pertukaran cas supaya keseimbangan tubuh badan yang penuh dapat dicapai. Sebab itu, solat Subuh didirikan dua rakaat.

Seterusnya, selepas sehari kita bekerja kuat dan memerah otak, semua cas ini kembali tidak stabil akibat kehilangan cas lebih banyak daripada tubuh badan yang sudah digunakan.

Oleh itu, kita memerlukan lebih banyak pertukaran cas. Solat jemaah yang disyariatkan Islam berperanan memulihkan keseimbangan cas berkenaan. Sebab itu, solat Zuhur didirikan empat rakaat untuk memberi ruang lebih kepada proses pertukaran cas di dalam tubuh.

Keadaan sama turut berlaku pada sebelah petang. Banyak tenaga dikeluarkan ketika menyambung kembali tugas. Ia menyebabkan sekali lagi kita kehilangan cas yang banyak.

Seperti solat Zuhur, empat rakaat solat Asar yang dikerjakan akan memberikan ruang kepada proses pertukaran cas dengan lebih lama.

Lazimnya, selepas waktu Asar, kita tidak lagi melakukan aktiviti yang banyak menggunakan tenaga. Masa yang diperuntukkan pula tidak begitu lama.

Maka, solat Maghrib hanya dikerjakan sebanyak tiga rakaat adalah lebih sesuai dengan penggunaan tenaga yang kurang berbanding dua waktu sebelumnya.

Timbul persoalan dalam fikiran profesor itu mengenai solat Isyak yang dikerjakan sebanyak empat rakaat.

Secara logiknya, pada waktu malam kita tidak banyak melakukan kegiatan dan sudah tentu tidak memerlukan proses pertukaran cas yang banyak.

Selepas kajian lanjut dilakukan , didapati ada keistimewaan mengapa Allah mensyariatkan empat rakaat di dalam solat Isyak.

Kita sedia maklum, umat Islam digalakkan tidur awal supaya mampu bangun untuk menunaikan tahajud (sembahyang malam) pada sepertiga malam.

Ringkasnya, solat Isyak sebanyak empat rakaat itu akan menstabilkan cas dalam badan serta memberikan tenaga untuk kita bangun pada waktu malam untuk beribadat (qiamullail).

Dalam kajiannya, beliau mendapati bahawa Islam adalah agama yang lengkap dan istimewa. Segala amalan dan suruhan Allah itu mempunyai hikmah yang tersirat untuk kebaikan umat Islam itu sendiri.

Beliau berasakan betapa kerdilnya diri dan betapa hebatnya Pencipta alam semesta ini. Akhirnya, dengan hidayah Allah beliau memeluk agama Islam.

P/s : Jangan plak solat dilakukan hanya semata untuk mendapatkan kelebihan di atas. Buatlah kerana Allah. Yang lain-lain tu anggaplah sebagai bonus daripadaNya.

[LAWAK] Bapak Oh Bapak....

Tersebutlah kisah hikayat sebuah cerita....3 buah negara yang paling banyak umatnya di muka bumi ini iaitu China, India dan Indonesia ingin mengadakan sebuah pertandingan,untuk mencari rakyat negara manakah yg paling hebat.....

Jadi...setelah dibincangkan pertandingan apa yg nak dibuat, maka dapatlah satu keputusan untuk buat pertandingan untuk tengok rakyat negara mana yg ada anak paling ramai....yer la kan.kesemua negara ni memang ramai rakyat,so nak tau la siapa yang ada anak paling ramai........Maka untuk pertandingan yang julung kali diadakan ni,Indonesia telah dipilih untuk jadi tuan rumah.

Jadi pada hari pertandingan yang diadakan di Stadium Gelora Bung Karno, peserta pertama adalah dari negara India....Maka masuklah seorang lelaki India ni ke dalam stadium membawa 18 orang anak-anaknya....Maka tersangat kagumlah kesemua penonton dalam stadium tu...Bertepuk tangan la mereka dan bersorak gembira kesemua penonton yang hadir....Bagi dioarang, ada 18 orang anak adalah sangat mengagumkan....

Lepas peserta India tu,masuk pulak peserta dari negara China.Lelaki China ni masuk dan membawa 23 budak China...semuanya sepet2 belaka....wahhhh...23 orang anak tuuuu...lagi lah kagum semua orang yg datang kat stadium tu....Maka bertambah riuh-rendah la stadium sebab kira2 40 ribu penonton berteriak dan bersorak....diorang rasa konfem la orang China ni menang....tapi tu belum tentu lagi...sekarang sampailah giliran peserta tuan rumah pulak,orang Indonesia...

Maka masuklah orang Indonesia ni ke dalam stadium....Tapi yang peliknya, dia hanya bawak 2 orang anak jer...bila tengok je mamat Indon ni bawak 2 orang anak je, orang China dan India ni dah tersengih-sengih jer..dalam hati masing-masing dah konfem menang la diorang ni....Para juri pun dah senyum jer....mudah keje diaorang nak pilih pemenang......Tapi.........

Bila 10 langkah jer mamat Indon ni masuk ke stadium,kesemua penonton Indonesia yang seramai 40 ribu dalam stadium tu bangun dan bertempik ramai-ramai,"Bapak..Bapak...Bapakkk...Bapakkk!!"

Mendengarkan jeritan tu..maka juri-juri dan semua delegasi India dan China terus pengsan!

Hahahahahaha....Sekiaaannnn~~~

Wednesday, 19 October 2011

[LAWAK] Panggilan Tempatan Memang La Murah!

Al-kisah tersebut lah satu cerita...hikayat gurauan senda untuk tatapan semua...sesungguhnya tiadalah ianya benar melainkan semuanya untuk hiburan dan gurauan semata........




Begini kisahnya.....pada suatu hari...di dalam (hell) neraka...duduklah Queen Elizabeth, George Bush si Presiden Amerika dan juga Hitler si ketua Nazi....disebabkan mereka telah lama diseksa di dalam 'hell' itu, pada suatu hari mereka telah diberikan 'kebebasan' utk membuat satu panggilan kepada sesiapa yg mereka suka.Hanya satu panggilan untuk setiap seorang....Maka...merasakan dirinya ini tinggi darjatnya,maka Queen Elizabeth pun pergi la dulu untuk membuat panggilan.Dia memilih untuk membuat panggilan ke England,nak bertanyakan hal ehwal rakyatnya.Berikut adalah rakaman perbualannya yg telah di'translate'kan dengan jayanya...hehehe

Queen: Hello Mr.Brown (PM England),mcm mana keadaan rakyat kita?semua ok?
PM England: Owh...semua ok Tuanku..cuma sekarang keadaan ekonomi agak teruk...
(mereka pun berbual sehingga lebih kurang 30 minit...bla..bla..blaa..blaa.....)

Setelah siap,Queen Elizabeth telah dikenakan bayaran sebanyak 10 ribu Dollar utk panggilan selama 30 minit ke England itu...

Queen: Wahhh...kenapa mahal sangat?
Tukang jaga telefon in 'hell': Memang laaa...kan jauh England tu...dah la kau tu cakap lama             sangat..Dah,jangan banyak bunyi..sekarang kau akan diseksa semula!

Sekarang sampai la pulak giliran si Hitler....dia pun buat la panggilan kepada konco-konco askar Nazinya di Jerman tuu....Hitler pun berborak la dengan geng lama dia..borak punya borak,dia tak sedar rupenya dia dah bercakap 2 jam....so..tiba time nak bayar,dia kena charge 100 ribu Dollar....dia pon tak cakap banyak,terus je bayar.....

So sekarang sampaila time si Bush ni utk wat call.Dia pun call la ke USA.Dia call Presiden baru USA yg ganti dia sekarang......Maklumla,bekas Presiden kan,perasan la mcm dia masih ada kuasa,macam2 la yg si Bush ni pesan kat Presiden baru USA ni...sampai 5 jam dia punya borak....so..lepas abes je berborak,si Bush ni pun pegi la nak buat bayaran....

Bush: Ok, berapa yg saya perlu bayar untuk panggilan 5 jam dari neraka ni ke USA tu?
Tukang jaga phone in 'hell': Well Mr Presiden, kamu hanya perlu bayar 100 Dollar sahaja.

Mendengarkan yg Bush ni hanya di charge 100 Dollar je walaupun dah bergayut selama 5 jam,Queen Elizabeth ngan Hitler ni bengang la....diorang kena bayar mahal,tapi Bush kena charge murah je... 

Queen: Woii..apehal dia kena charge 100 Dollar je utk call selama 5 jam???Aku ko charge 10 ribu Dollar utk 30 minit..mana aci??!!

Tukang jaga phone in hell: Betul la tuuu...Queen call England,Hitler plak call Jerman...semua tu kiter caj sebagai call antarabangsa..memang la mahal...

Hitler: Dah tu...si Bush call USA tu bukan ke antarabangsa ke???Tak adil!!

Tukang jaga phone in hell: Laaa....ape plaknya....panggilan dari neraka ke neraka (USA) kiter kira sebagai panggilan tempatan laaa....memang la murah...

Si Queen Elizabeth ngan Hitler pon diam dan tak marah2 lagi...diorang terus gelak....

hehehehe...cerita ni rekaan saje okay...takder niat ape2 pon........ =)

Siapa yang meluaskan network,boleh try di sini


atau.............................


Siapa yang rajin berblog tu,marilah jenguk sini....anda mungkin berpeluang

Monday, 17 October 2011

Perempuan Patut Rasa Beruntung JIKA...............................

Kecantikan kamu diketepikan…keikhlasan kamu diutamakan... Apabila timbul orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya. si dia akan sentiasa menghantar sms..wlpan diblas..ini tnda si dia sentiasa memikirkan kamu…

Si dia sanggup menitiskan air mata demi kekasihnya.. Bukan semua lelaki anggup menitiskan air mata hanya untuk seorang perempuan.

Tidakkah kamu terharu melihat seorang lelaki yang sanggup menitiskan air mata demi kamu. Itu membuktikan cintanya begitu kuat buatmu.

Sentiasa menghiburkan hati kamu dikala gundah...

Sentiasa bersungguh melakukan sesuatu untuk kamu.. .Jangan kamu anggap teman lelakimu seorang yang kuat membebel Sekiranya setiap masa dia cuba memberi kamu nasihat. 









Ingat, nasihat bermaksud mengingati. Jika sudah sayang, macam-macam akan kamu fikirkan termasuklah bimbang akan kehilanganya. Begitu juga jika teman lelakimu menyatakan dia selalu memikir dan risaukan kesudahan hubungan kamu.


Ini bermakna dia selalu fikirkan mengenai hubungan kamu dan bagaimana untuk menyelamatkannya dari berakhir begitu sahaja


Ada juga lelaki yang cepat berasa sensitif dan mudah marah sekiranya apa yang diperkatakannya tidak diambil perhatian, lebihlebih lagi dari orang yang dia sayangi. Baginya kamu bersikap acuh tidak acuh.


Hal ini boleh menimbulkan perasaan cemburu meluap-luap, tambahan pula sekiranya kamu boleh menjadi pendengar setia apabila berdampingan dengan orang lain.


Pasti dia merasakan dirinya tidak berguna pada kamu.. Lucu tapi hakikatnya begitulah apabila teman lelakimu berperangai tidak ubah seperti anak-anak kecil semata-mata untuk mendapat perhatian daripadamu.


Si dia mahu bermanja dan inginkan kekasih hatinya melayannya lebih daripada orang lain yang pernah kamu sayang. Kalau dia merajuk hati, sesekali cubalah untuk memujuknya.


Kamu hadapi masalah dan orang pertama yang datang membantumu adalah teman lelakimu. Tandanya dia tidak mahu melihat kamu susah dan rasa bertanggungjawab untuk membantu.


sekiranya teman lelakimu sentiasa bertanyakan soalan yang sama, “you masih sayang i?”, jangan anggap itu satu persoalan yang membosankan. Itu tandanya si dia tidak mahu kasih sayang kamu kepadanya menjadi luntur.


Sebab itulah, kalimah tersebut sentiasa diulang-ulang agar kamu tahu betapa si dia sentiasa mahu kamu ingat diri kamu sudah dimiliki olehnya.. Tidak suka kamu memakai seksi...kerna tidak suka kamu diperhatikan lelaki lain wlpn berlengan pendek...


Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap-luap. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia sentiasa berasa curiga.


Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya. Dia tidak akan melayan perempuan lain yang tidak ada urusan penting dengannya.


Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dengan cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.


Dia tidak suka kamu keluar malam…tanda ingin menjaga pandangan org terhadap kamu... Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.


Dia tidak suka ada lelaki lain mendekati kekasihnya. HARGAILAH Lelaki dan terimalah mereka seadanya…. Berilah diri kamu peluang untuk kembali mencintai seseorang yang bergelar LELAKI..


*diinspirasikan dari sebuah page dari sahabat FB*

[AWAS] Virus Pada Blog Anda!

Anda ada blog?anda rasa blog anda selamat?jangan ingat Facebook anda jer boleh kna virus...blog anada pun boleh kena virus tau.....so...utk elakkan virus pada blog anda....sila scan blog anda di sini...

Ni contoh blog yang telah di scan....ternyata blog ini selamat dan bersih daripada virus...alhamdulillah..... =)



--------- LINK SCAN SUMMARY ---------
PhisTank say's: Service not available.
AVG say's: Service not available.
SiteTruth say's: This site is safe.
Google Safe Browsing say's: This site is safe.
Threat Name: No Threat FOUND
Threat Definitions: 1054259
Engine Version: 0.97.2
Host IP: 74.125.127.132
Link Status: Clean
File Size: 59.27 KB
Time Finished: 5.05 secs
Overall result: This site is secure.
Bottom of Form
  

KEBAKARAN Kolej Jati UiTM Shah Alam


Satu kebakarn telah berlaku pada jam 2 pagi di Kolej Jati UiTM Shah Alam pada 28 Sept yg lalu...seorang pelajar kursus Sains Sukan (Roger Lajis) telah meninggal dunia akibat kejadian itu. Kejadian dikatakan berpunca dari api rokok pelajar....(hmmm...sengal btol budak yg menyebabkan kebakaran ni....dah la merokok,bodoh plak tu.menyusahkan org je!)

Sunday, 16 October 2011

Lelaki 8G Yang Di BENCI Wanita

1. Garang ( garang tak bertempat, suka... mencarut, suka cari gaduh, cakap kasar, suka marah2 tak bertempat, silap sikit tak boleh… macam ler dia betul semua, dsb) Lelaki perlu menginsafi diri bahawa wanita bukan alat untuk melepaskan kemarahan atau perasaan geram, sebaliknya dihargai dan dilayan dengan lemah-lembut.

2. Ganas(kaki pukul, dengan perempuan pun nak tunjuk kuat sebab tahu perempuan bukan lawannya) Lelaki bersikap ganas memang perkara utama yg dijauhi wanita sebab tak mahu mata biru atau badan lebam-lebam bila dah kahwin. Tidak kasihankah lelaki pada wanita yang lemah? Wanita bukan lawan lelaki sebaliknya lelakilah yang patut melindungi wanita.

3. Gementar(takut sangat, tak yakin diri sendiri, tak percaya kebolehan diri, bergantung pada orang lain, dsb) Contohnya, depan perempuan, lidah kelu sampai ayat yg dilafaz kan pun tak jelas isi butir. Lelaki perlu mengatasi rasa gementar.

4. Gabra(tak pandai buat keputusan sendiri, ikut pendapat perempuan saja) Perempuan tak suka lelaki yang tiada keyakinan diri atau cepat panik menghadapi sesuatu perkara.

5. Gentleman tiada(langsung tak gentle, p entingkan diri sendiri, ambik kesempatan, dsb) Kalau masa bercinta tak gentleman, inikan pula kalau dah kahwin nanti. Lelaki perlulah menghormati wanita selayaknya. Sudah pasti wanita itu juga akan menghormati lelaki dengan perasaan hormat lagi.

6. Gerumal(bahasa kedah -bohong atau tipu. Suka tipu perempuan untuk kepentingan diri sendiri. Sekali dua boleh maaf, tapi ni berkali2.) Lelaki tidak boleh menggunakan alasan bohong sunat utk melepaskan diri sebaliknya belajarlah untuk menjadi jujur dan bercakap benar dengan wanita. Bukankah berani kerana benar, takut kerana salah? Jika asyik membohongi wanita, sudah pasti kepercayaannnya kepada anda akan musnah.

7. Ganggo(keterlaluan- lembut sangat, pemalu sangat, pendiam sangat, macho sangat, dll)Perempuan pun naik lemas jika lelaki bersikap keterlaluan dalam sesuatu hal. Cubalah bersikap sederhana dan mengimbangi karektor diri anda dengan baik.


8. Gatal(miang keladi ngan perempuan lain selain dengan isteri)Tak boleh tengok perempuan dahi licin atau anak dara, mulalah pasang niat nak mengorat.
Anda perlu ingat, kadangkala perempuan berpura2 melayan anda kerana ada udang sebalik batu. Mungkin dia materialistik dan cintakan duit anda sahaja.
Fahamilah perasaan isteri atau pasangan anda yang mencintai anda sepenuh hati! Bukankah lebih baik menggoda isteri sah anda daripada menggoda perempuan lain yang bukan hak anda.




*Jadi,buat lelaki-lelaki di luar sana, (juga buat diri saya sendiri) marilah kita renung diri dan baiki kekurangan diri sendiri*


 ·  ·

Harga Seorang WANITA


 
Ketika Tuhan menciptakan wanita, malaikat dat...ang dan bertanya,"Mengapa begitu lama engkau menciptakan wanita, Tuhan???"

Tuhan menjawab,"Sudahkah engkau melihat setiap detail yang telah aku ciptakan untuk wanita?" Lihatlah dua tangannya mampu menjaga banyak anak pada saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan kerisauan, dan semua itu hanya dengan dua tangan".

Malaikat menjawab dan takjub,"Hanya dengan dua tangan? tidak mungkin!

Tuhan menjawab,"Tidakkah kau tahu, dia juga mampu menyembuhkan dirinya sendiri dan boleh bekerja 18 jam sehari".


Malaikat mendekati dan mengamati wanita tersebut dan bertanya,"Tuhan, kenapa wanita terlihat begitu lelah dan rapuh seolah-olah terlalu banyak beban baginya?"

Tuhan menjawab,"Itu tidak seperti apa yang kau bayangkan, itu adalah air mata."

"Untuk apa???", tanya malaikat.

Tuhan melanjutkan,"Air mata adalah salah satu cara dia menunjukkan kegembiraan,kerisauan,cinta,kesepian, penderitaan,dan kebanggaan,serta wanita ini mempunyai kekuatan mempesona lelaki,ini hanya beberapa kemampuan yang dimiliki oleh wanita.

Dia dapat mengatasi beban lebih baik dari lelaki,dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri,dia mampu tersenyum ketika hatinya menjerit kesedihan,mampu menyanyi ketika menangis, menangis saat terharu,bahkan tertawa ketika ketakutan.

Dia berkorban demi orang yang dicintainya,dia mampu berdiri melawan ketidakadilan,dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang,dia gembira dan bersorak saat kawannya tertawa bahagia,dia begitu bahagia mendengar suara kelahiran.

Dia begitu bersedih mendengar berita kesakitan dan kematian,tapi dia mampu mengatasinya.Dia tahu bahwa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka.

Allah S.W.T berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya. "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya,sosok yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada."

"CINTANYA TANPA SYARAT. HANYA ADA SATU YANG KURANG DARI WANITA,DIA SELALU LUPA BETAPA BERHARGANYA DIA..."

Pemegang Rekod DUNIA dari MALAYSIA

Ini adalah antara beberapa contoh rekod-rekod dunia yang dipegang oleh rakyat Malaysia....Mari sama-sama kita lihat kehebatan warga Malaysia......


1) Menarik Kapal Terbang Menggunakan Rambut

Tentu ramai di antara kita yang masih ingat aksi lelaki India ini kan?Pada 30 september 1990, Orang Kuat Malaysia, Mr. R.Letchemanah telah melakukan aksi hebat dengan menarik sebuah pesawat Boeing 737 seberat 32.5 tan hanya dengan menggunakan rambutnya!(korang bayangkanlah betapa kuatnya rambut dia). Beliau telah berjaya menarik pesawat itu sejauh 16.85 meter (kira-kira 55 kaki) bertempat di landasan Lapangan Terbang Antarabangsa Subang.

Pada 1 Mei 1999, bertempat di  Bruntingthorpe Proving Ground, Leicestershire, UK,beliau sekali lagi telah mencatatkan rekod dunia dengan melakukan aksi menarik sebuah bas 2 tingkat yang seberat 7874 kg dengan menggunakan rambutnya juga. Bas tersebut berjaya ditarik sejauh 30 meter (lebih kurang 98 kaki).Syabas!

2) Pemindahan Tangan Pertama di Dunia

Pada 18 May 2000, Malaysia telah mencatatkan sejarah apabila berjaya melakukan pembedahan pemindahan tangan yang pertama di dunia terhadap seorang bayi berusia sebulan iaitu Choh Ling Ying (gambar).Pembedahan bersejarah itu telah dilakukan oleh kakitangan Hospital Selayang yang diketuai oleh Dr. V Pathmanathan dan mengambil masa selama 15 jam. Ternyata warga Malaysia juga punya kepakaran dan kemahiran yang tinggi dalam bidang perubatan.Tahniah!


3) Paling Banyak Menjadi Pengapit Pengantin Lelaki



Sehingga tahun 2006, Mr. Ting Ming Siong (gambar), seorang lelaki dari Sarawak, masih lagi memegang rekod dunia sebagai orang yang paling banyak menjadi pengapit pengantin lelaki. Dia telah menjadi pengapit sebanyak 1395 kali bermula daripada tahun 1975 sehingga kini.




4) Perkataan Singkatan (abbreviation) Yang Terpanjang di Dunia

Sebuah syarikat koperasi dari Perak telah mencatatkan nama sebagai pemegang rekod nama singkatan yang paling panjang di dunia. Nama syarikat itu ialah Syarikat Kerjasam Orang-Orang Melayu Kerajaan Hilir Perak Kerana Jimat Cermat Dan Pinjam-Meminjam Wang Berhad (pergghhh...nama camni pun ada ke??).Singkatan nama syarikat ini ialah S.K.O.M.K.H.P.K.J.C.D.P.W.B

5) Pensil Tertinggi di Dunia

Pensil yang tertinggi di dunia terdapat di syarikat pembuat alat tulis terkemuka iaitu Faber Castell di USJ,Subang Jaya,Selangor. Pensil yang menjadi simbol syarikat tersebut diperbuat daripada kayu jelutong,berketinggian 20.248 meter dan mengambil masa 4 bulan untuk disiapkan.Kini ianya masih lagi tersergam kukuh di pejabat Faber Castell seperti yang dapat dilihat di dalam gambar.

Saturday, 15 October 2011

[FILEM] Raya Tak Jadi (2011)


Bagi saudara-saudari adik akak yang masih belum tengok filem ni...atau yang dah tengok tapi nak jugak tengok lagi sekali,meh sini aku nak kongsikan link untuk download filem ni..PERCUMA sahaja yer..hehe

Mediafire: Raya Tak Jadi (2011) DVDRip AVI - by ddmf & jiwang.org

Part 1 : http://www.mediafire.com/?lid2nwekcx6yiy8
Part 2: http://www.mediafire.com/?6hi4qyi4jpl94o9
Part 3: http://www.mediafire.com/?gje45f6xddaizs9
Part 4: http://www.mediafire.com/?s7rut71s600hw09

Selamat Menonton!

Friday, 14 October 2011

[15/10/11] Man Utd VS Liverpool

Yeahhhh....malam ni sekali lagi akan berlangsung lah pertarungan 'Derby Sepanjang Zaman' antara The Red Devils and The Kops.Mampukah King Kenny merencanakan strategi terbaik bagi menahan amukan The Red Devil bimbingan Sir Alex Ferguson?Sama-sama kita nantikan game hebat malam ni...jangan lupe duduk depan TV,bukak channel Astro 812 ESPN pukul 7.40 nanti..sebelum tu,mari kita tengok rekod terkini kedua-dua pasukan...


‎5 Keputusan perlawanan MANCHESTER UNITED

Premier League
Manchester United 2 - 0 Norwich City
Champions LeagueManchester United 3 - 3 FC Basel
Premier LeagueStoke City 1 - 1 Manchester United
League CupLeeds United 0 - 3 Manchester United
Premier LeagueManchester United 3 - 1 Chelsea
5 Keputusan perlawanan LIVERPOOL

Premier League
Everton 0 - 2 Liverpool
Liverpool 2 - 1 Wolverhampton Wanderers
Tottenham Hotspur 4 - 0 Liverpool
Stoke City 1 - 0 Liverpool
League Cup
Brighton and Hove Albion 1 - 2 Liverpool


SO...APA PREDICTION KORANG??AKU PREDICT MAN UTD MENANG 2-1,ROONEY SCORE SATU,NANI SCORE SATU....CUBA KORANG PREDICT RESULT GAME NI...SAPA YANG PREDICT DENGAN BETUL SIAP DENGAN NAMA SCORER,AKU BG HADIAH TOPUP RM 10...AMACAM???TARIKH TUTUP UTK WAT PREDICTION IALAH PADA MINIT KE-10 GAME NI....SILA TINGGALKAN PREDICTION DAN CARA AKU NAK HUBUNGI KORANG DALAM BAHAGIAN 'COMMENT' POST NI....ADA BERANI???

Kenapa wanita TAK BOLEH KAHWIN 4???

Ni gambar-gambar yang aku dapat masa duk browse encek internet ni..hehe..memang lawak la..tapi logi..baru tau knape wanita tak boleh kahwin 4...korang tau tak kenapa???ni sebab nya...cuba tengok....







heheh...sekarang korang dah tau apa sebabnya??haha...bayangkan la apa yg jadi kalau satu cawan dicampurkan air dari 4 jug yang berbeza..ish..ish..ish....*jangan marah yer..sekadar hiburan semata-mata*

sumber: gempak.org

Andai aku pilih KEKAYAAN itu...

Ini adalah sebuah kisah untuk renungan kita bersama......




Di dalam sebuah desa yang permai, tinggal sebuah keluarga bahagia yang terdiri daripada suami,isteri dan sepasang anak kecil lelaki dan perempuan berusia 6 dan 4 tahun.Sesungguhnya kehidupan mereka ini tidaklah terlalu kaya, tetapi tidak pula terlampau miskin. Sekadar cukup memenuhi keperluan sehari-hari sahaja. Si suami nya bekerja sebagai petani dan juga mengambil upah membuat rumah manakala sang isteri menjadi suri menjaga keperluan rumahtangga......

Adapun seperti juga insan-insan lain,pasangan ini selalu berangan untuk menjadi kaya dan hidup senang.Setiap kali selepas anak-anak mereka tidur, sang suami selalu berkata kepada si isterinya "sayang,alangkah bagusnya jika kita kaya seperti saudagar2 di kota sana kan?Sudah tentu abang dapat membelikan segala apa yg sayang dan anak2 inginkan".Si isteri hanya tersenyum setiap kali suaminya berkata demikian. Sesungguhnya dia sudah amat bersyukur dengan apa yg diperolehnya dalam kehidupannya sekarang. Namun jauh di sudut hatinya tetap menginginkan kehidupan yg lebih baik dari sekarang.

Ditakdirkan Allah, suatu pagi setelah suaminya pergi bekerja, wanita ini melihat 3 orang lelaki berpakaian serba putih duduk di hadapan rumahnya. Wanita ini berasa hairan kerana dia tidak pernah melihat ketiga-tiga lelaki ini sebelum ini dan dia pasti mereka bukanlah di kalangan orang sekampungnya.Bagi menghilangkan teka-teki yang bersarang di hatinya, dia memberanikan diri utk bertanya kepada lelaki-lelaki tersebut....

"Siapakah kalian semua dan apakah hajat kalian datang ke mari?"Lantas seorang daripada lelaki tersebut menjawab, "Sesungguhnya kami adalah orang yang kamu tidak kenali tetapi kami sangat mengenalimu.Adakah suamimu ada di rumah"?Wanita tersebut mulai hairan dan meberitahu bahawa suaminya tiada di rumah. Maka lelaki tersebut berkata lagi, "Tidak mengapa,kami akan duduk menunggu di sini sehingga suamimu pulang".

Setelah suaminya pulang,wanita itu terus menceritakan perihal tiga lelaki tersebut dan suaminya menyuruhnya menjemput ketiga-tiga lelaki tersebut masuk ke rumah.Apabila wanita tersebut memanggik kesemua lelaki itu, hanya seorang sahaja yang bangun.Wanita itu pelik lalu bertanyakan kenapa tidak kesemua mereka masuk ke rumah.Lelaki yang pertama itu menjawab,"Sesungguhnya nama aku adalah Kekayaan.Dua orang lagi temanku itu ialah Kejayaan dan Kasih Sayang.Hanya salah seorang daripada kami yang akan masuk ke dalam rumahmu.Maka kamu berbincanglah dengan keluargamu dan buatlah pilihan yg terbaik".Mendengar kata-kata lelaki itu,wanita itu terus mendapatkan suaminya dan memberitahu tentang hal tersebut.

Suaminya agak terkejut mendengarnya tetapi kemudian berkata,"Ah..inilah peluang yang kita nantikan selama ini..apa kata kita jemput saja Kekayaan yang masuk,mesti rumah kita ini akan dilimpahi dengan kekayaan.Kita akan menjadi kaya-raya!".Isterinya turut teruja mendengar cadangan si suami,tetapi setelah berfikir sejenak dia pun berkata,"Tak guna juga kita hanya ada kekayaan.Nanti lama-kelamaan kekayaan itu akan habis dan kita akan miskin kembali.Lebih baik kita jemput sahaja Kejayaan yang masuk.Mesti kita akan sentiasa berjaya dan sudah tentu kita juga akan kaya,betul tak bang?".Suami isteri itu mula serba salah dan berlakulah sedikit pertengkaran antara mereka berdua.

Tatkala mereka berdua bertengkar, tiba-tiba sahaja si anak lelaki yang mulanya leka bermain di ruang tamu tiba-tiba berkata,"Jemputlah Kasih Sayang yang masuk...mesti kita akan lebih bahagia...kan mak?kan ayah?".Ibu bapanya terkejut dengan apa yang dicadangkan oleh anaknya itu.Setelah itu,si bapa berkata,"Isteriku,kamu pergilah jemput Kasih Sayang yang masuk.Abang percaya apa yg anak kita cakapkan ini ada benarnya".Lalu si isteri pun terus menjemput Kasih Sayang yang masuk.

Apabila Kasih Sayang yang dipanggil,ternyata dua lagi rakannya iaitu Kekayaan dan Kejayaan turut ikut masuk.Ini membuatkan keluarga itu terkejut."Bukankah tadi kamu katakan hanya seorang sahaja daripada kamu yang akan masuk?Mengapa sekarang ketiga-tiga kamu pula yang masuk?",tanya si bapa yang kehairanan.Kekayaan menjawab,"Tuan,sesungguhnya kamu dan keluargamu telah membuat pilihan yang tepat. Andai kamu memilih aku (Kekayaan),nescaya hanya aku yang kamu akan dapat.Namun,kekayaan akan habis jua nanti.Jika kamu meilih Kejayaan,pasti hanya kejayaan yang akan kamu perolehi.Mungkin kamu tidak akan mengecapi kebahagiaan dan nikmat kehidupan yang hakiki.Tetapi kamu telah memilih Kasih Sayang,sudah tentulah kami turut mengikuti kasih sayang masuk ke rumah kamu kerana kasih sayanglah sumber kekuatan sebuah keluarga dan perhubungan.Apabila kamu sudah kuat,nescaya kamu akan berusaha sedaya mungkin dan akamu akan perolehi kejayaan dan juga kekayaan".

Sekian...Terima Kasih.....

Sama-samalah kita renungkan...walaupun cerita yang ku karang ini hanyalah rekaan semata-mata dan berinspirasikan dari kisah yang pernah ku baca,namun cerita ini tetap boleh kita jadikan pengajaran dan ikitibar dalam melayari kehidupan seharian kita..InsyaAllah

ORIGINALkah handphone anda?

Korang mesti ada handphone kan?baru beli Iphone?Samsung Galaxy?ehh...original tak tu?kalau nak tau original atau tidak...mari kita cuba sedikit 'eksperimen' ni....

Mula2...pada handphone anda,tak kira lah apa jenis phone sekalipun...Iphone ke...Sony Xperia ke...hatta Nokia 3310 (handphone legend ni..) sekalipun,cuba taip kan *#06#....kemudian tekal call....sama mcm time kita nak check balance kredit phone tu....ok..lepas tu akan keluar lah IMEI number telefon anda...IMEI tu ialah [ International Mobile Equipment Identity]...biasanya IMEI number ni ada dalam handphone kita...kat belakang bateri...tgk gambar kat bawah ni sbg contoh

                                                                   
 
Ok...jadi sekarang cuba check IMEI number phone korang...semak nombor yang ke 7 dan ke 8 pada IMEI number tu...Contoh mcm IMEI kat atas tu 355812010064326 nombor yg ke-7 dan 8 ialah 01....

Untuk semak original ke x handfon tu...let's check it out:
02 or 20 : dari China = LOW QUALITY
08 or 80: dari Germany = FAIR QUALITY
01 or 10: dari Finland = VERY GOOD
00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

Pastikan handphone anda original....check sebelum membeli utk elakkan anda ditipu~

Tanda-tanda seorang LELAKI diMINATI WANITA

*milik siapakah gadis ini*

1) TUNJUK MINAT
Si dia (wanita) yang mempunyai minat terhadap anda akan sentiasa memberikan perhatian dan menunjukkan minat terhadap segala apa yang anda bincangkan. Biarlah isu yang anda bincangkan itu mungkin kadangkala tidak masuk akal ataupun merapu,dia akan tetap memberi sepenuh minat. Meskipun anda bukanlah seorang yang pandai berbicara,dia tetap akan melayan anda dengan hati yang terbuka dan perhatiannya hanya pada anda. Jika si dia selalu tersenyum melayan perbualan anda,ternya dia meminati anda....jangan tunggu lagi..mulaka langkah anda!

2) BERSIKAP TERBUKA
Wanita selalunya tidak akan berkongsi segala maklumat peribadinya secara terbuka kepada lelaki,melainkan dia mempunyai minat terhadap lelaki itu dan mempunyai rasa yakin terhadap si teruna. Jika si wanita mula berkongsi segala ceritanya kepada anda,itu tandanya hatinya mula terpaut pada anda.

3) DIA MEN'JUAL' DIRINYA
Jangan salah faham dengan tanda yang diberikan ini. Ia nya bukanlah suatu perkara negatif.  Jika percakapan dan perlakuannya mula menunjukkan tanda yang dia mempromosikan kelebihan dan sifat positif dirinya, maka ini adalah petanda bahawa hatinya telah terpaut pada anda. Perlakuannya yang sedemikian adalah untuk menyatakan kepada anda bahawa dirinya berbaloi untuk dimiliki

4) TIDAK SENANG DUDUK
Sesetengan wanita biasanya suka menunjukkan tanda (hint) yang tidak jelas dan sukar untuk sang lelaki mentafsirkannya. Namun apabila si wanita mula tidak senang duduk bila berhadapan dengan anda,sedikit gugup dan malu-malu,ataupun sengaja terlanggar bahu anda sambil mengerling manja, ternyata anda hanya perlu berusaha sedikit sahaja kerana pintu hatinya sudah separuh terbuka buat anda,percayalah!

5) ANDA DIPERKENALKAN KEPADA RAKAN DAN KELUARGANYA
Ini bermakna anda telah pun diterima masuk ke dalam hidupnya. Mengenalkan anda kepada teman-temannya bermakna dia bangga memberitahu kepada temannya bahawa anda adalah 'kepunyaa' dia dan juga mungkin membawa maksud 'jangan akacau aku punya'....setelah itu,anda akan diperkenalkan pula dengan keluarganya untuk membawa perhubungan anda ke tahap yang lebih serius

15 Jenis Perangai PEREMPUAN yang buat LELAKI sangat MENYAMPAH

1. Berambut perang..tak pun rambut kaler merah highlight sikit-sikit budget Avril
Kau ingat rambut kau kaler2 tu cantik ke?macam burung kakak tua ada la~~haha

2. Kau pintal-pintal rambut kat public dengan lidah terjelir-jelir..kau nak jadi pornstar eh?
 Ingat kool? Cermin kat rumah takde ye cik kak?try tgk cermin,lawa ke tak kau buat muka mcm tu

3. Snap gambar dari atas, buat duck face & kau upload kat Facebook..geli doh tengok..kalau 1 album nama kau, dalam tu semua muka itik kau. Muka penuh depan kamera..semuat-muat frame..bodoh
Kalau Mark Zuckernberg tengok album kat page kau ni,sure dia menyesal buat Facebook kau tau tak?kamera tu kalau dia pandai bercakap,dah berbakul dia maki kau...muka tak lawa lagi mau pose macam tu..wakakaka..

4. Kau rasa comel bila kau type message ‘ewww..jum lepak..busyan lorh…umah tadew orang..pakwe gie maen futsal pulark..busyan busyan! T__T’ macam shit kau tahu tak
Ni lah spesis yg time mak bapak suruh gi skolah dulu, kau pegi main masak2..kan dah tak pandai guna bahasa Melayu...sengal!

5. Kau kerek bila kau makan kat fastfood ngan member-member kau..kau snap gamba sana-sini macam tempat tu tak de orang..annoying taek!
Ko ingat tempat public mcm tu moyang kau dah beli ke??org lain pon nak mkn woii...tak selera tekak orang lain tengok ko wat perangai tak senonoh ngan geng2 kau...

6. Kau pakai baju nampak lurah tetek kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook ‘nyampah nyew adew abang misai usya-usya kitew..tark syukew tark syukew larh’ Perosak bahasa sial.
aduhai....kau ingat ko punya lurah tu mcm angelina jolie punya ke?tak payah la nak tunjuk2..takder org selera tengok...lagi nak muntah ada!

7. Annoying doh tengok kau peluk laki or balak kau dekat public or shopping complex..kalau sangap sangat g rumah tumpangan RM30/nett
hahaha...ni sah2 dah tak tahan sangat ni...muahahaha

8. Kau pakai tudung tapi kau pakai jeans yang abang misai dari jauh boleh nampak shape bontot kau yang jatuh tu..lagi-lagi kalau lepas duduk, terselit ‘celapong’ (celah ponggong a.k.a pungkoq)
Dah takde modal lain ke nak ngorat weiii? 

9. Macam shit bila kau tulis kat facebook yang kau tengah tension, tengah sakit perut, tengah happy..weh..asal time berak kau tak tulis sekali ‘kitew tengah berak..syuke syuke ^__^’
koo ingat fesbuk tu ko sorang je yg punyer..??ramai org wei ada fesbuk..org lain muak la nak tengok FB tu turun naik notification psl ko tulis benda2 mngarut tu...

10. Kau saje ubah-ubah relationship status kat facebook..kononnye kau ni macam best kejap Single, kejap in relation, kejap open..asal kau tak bubuh ‘I am Lesbian’
Tu lah ko...time galak bercinta dulu bkn main lagi wat status..siap tulis 'married' lg kan?married lutut hang..bile gaduh je sket mula la wat single la..deactivate fesbuk la..hahaha

11. Nyampah tahu tak kalau kau tak reti bawak barang shopping sendiri..padahal 2 3 plastik je..tu pun nak suruh balak kau..balak kau nyampah ok..bukan suka pun
Ko ingat laki suka ke pompuan jenis camni?menyampah dowh...mesti nanti kawen jadi queen control..mintak simpang la beb!

12. Kau order makanan itu ini sebab gambar dekat menu cantik..tapi bila makan 3 4 sudu kau cakap tak sedap..lepas tu tak habis..lepas tu ngadu lapar..g makan kat tempat lain pulak..nak terajang muka kau siot
Ko ingat duit laki dapat tu nak abes layan kerenah bodoh kau ni?bawak2 la bersyukur weii..org somalia mati tak makan tau..ko senang2 jer wat perangai membazir cam setan ni..

13. Kau tak pandai buat tu, buat ni..tanak pegang tu, pegang ni..alasan kau kotor, jijik..habis sapa yang nak buat kan?
Ni memang stok2 pompuan yg takleh dibuat bini...semua benda takleh,semua benda geli...abes..cmner nak basuh berak nanak nanti??

14. Kau cerewet..kena buat semua benda macam kau nak..kalau tak sama macam kau nak, kau angin, kau merajuk, kau marah..cuba kalau kau buat kerja yang orang cerewet macam kau..muncung je mulut kau
Cerewet sangat..konon nak suruh lelaki pujuk la tu...cett...menyusahkan org je kalau perangai cmni tau? 

15. Kau buat facebook ni macam medan memperagakan diri..kau upload beribu ribu gamba muka kau je sampai 10 album.. bila ade org puji kau jawab ‘ala shayer tark syomel pown..beshe beshe jew’ nyampah siot
Memang tak lawa pon perangai macam ni....hahaha

*sekadar gurauan dan untuk hiburan semata-mata...tiada berkaitan dengan mana2 pihak yer..hehe*

Bingkisan Kisah Budak Penjual Kuih

Sebuah kisah yang ingin ku kongsikan....sama-sama lah kita mengambil iktibar dan pengajaran...

Selepas seminggu beraya di kampung, saya pulang ke Kuala Lumpur. Memikirkan highway PLUS sibuk, saya menyusuri laluan lama. Pekan pertama yang saya lintas ialah Teluk Intan. Terasa mengantuk, saya singgah sebentar di sebuah restoran di pinggir pekan itu. Sebaik memesan makanan, seorang kanak-kanak lelaki berusia lebih kurang 12 tahun muncul dihadapan.
“Abang nak beli kuih?” katanya sambil tersenyum. Tangannya segera menyelak daun pisang yang menjadi penutup bakul kuih jajaanya.
“Tak apalah dik… Abang dah pesan makanan,” jawab saya ringkas.
Dia berlalu. Sebaik pesanan tiba, saya terus menikmatinya. Lebih kurang 20 minit kemudian saya nampak kanak-kanak tadi menghampiri pelanggan lain, sepasang suami isteri agaknya. Mereka juga menolak, dia berlalu begitu saja.
“Abang dah makan, tak nak beli kuih saya?” katanya selamba semasa menghampiri meja saya.
“Abang baru lepas makan dik. Masih kenyang lagi ni,” kata saya sambil menepuk-nepuk perut.
Dia beredar, tapi cuma setakat di kaki lima. Sampai di situ, di meletakkan bakulnya yang masih sarat. Setiap yang lalu ditanya, “Tak nak beli kuih saya bang, pak cik, kakak atau makcik?”
 Molek budi bahasanya! Mamak restoran itu pun tidak menghalang dia keluar masuk ke premisnya bertemu pelanggan. Sambil memerhati, terselit rasa kagum dan kasihan di hati saya melihatkan betapa gigihnya dia berusaha. Tidak nampak langsung tanda-tanda putus asa dalam dirinya, sekalipun orang yang ditemuinya enggan membeli kuihnya.
Selepas membayar harga makanan dan minuman, saya terus beredar ke kereta. Kanak-kanak itu saya lihat berada agak jauh di deretan kedai yang sama. Saya buka pintu, membetulkan duduk dan menutup pintu.
 Belum sempat saya menghidupkan enjin, kanak-kanak tadi berdiri di tepi kereta. Dia menghadiahkan sebuah senyuman. Saya turunkan cermin, membalas senyumannya.
“Abang dah kenyang, tapi mungkin abang perlukan kuih saya untuk adik-adik abang, ibu atau ayah abang.” katanya petah sekali sambil tersenyum. Sekali lagi dia mempamerkan kuih dalam bakul dengan menyelak daun pisang penutupnya.
Saya tenung wajahnya, bersih dan bersahaja. Terpantul perasaan kesian di hati. Lantas saya buka dompet, dan menghulurkan sekeping not merah RM10. Saya hulurkan padanya.
“Ambil ni dik! Abang sedekah. Tak payah abang beli kuih tu,” Saya berkata ikhlas kerana perasaan kasihan meningkat mendadak. Kanak-kanak itu menerima wang tersebut, lantas mengucapkan terima kasih terus berjalan kembali ke kaki lima deretan kedai. Saya gembira dapat membantunya. Setelah enjin kereta saya hidupkan, saya mengundur. Alangkah terperanjatnya saya melihat kanak-kanak itu menghulurkan pula RM10 pemberian saya itu kepada seorang pengemis yang buta kedua-dua matanya. Saya terkejut, lantas memberhentikan semula kereta, memanggil kanak-kanak itu.
“Kenapa bang nak beli kuih ke?” tanyanya.
“Kenapa adik berikan duit abang tadi pada pengemis tu? Duit tu abang bagi adik!” Kata saya tanpa menjawab pertanyaannya.
“Bang saya tak boleh ambil duit tu. Mak marah kalau dia dapat tahu saya mengemis. Kata mak kita mesti bekerja mencari nafkah kerana Allah berikan tulang empat kerat pada saya. Kalau dia tahu saya bawa duit sebanyak itu pulang, sedangkan jualan masih banyak, mak pasti marah. Kata mak, mengemis kerja orang yang tak berupaya, saya masih kuat bang!” katanya begitu lancar.
Saya sebak, sekaligus kagum dengan pegangan hidup kanak-kanak itu. Tanpa banyak soal saya terus bertanya berapa semua harga kuih dalam bakul itu.
“Abang nak beli semua ke?” Dia bertanya dan saya cuma mengangguk. Lidah saya kelu nak berkata.
“RM25 saja bang.”
Selepas dia memasukkan satu persatu kuihnya kedalam plastik, saya hulurkan RM25. Dia mengucapkan terima kasih dan terus berlalu.
Saya perhatikan dia sehingga hilang daripada pandangan. Dalam perjalanan ke Kuala Lumpur, baru saya terfikir untuk bertanya statusnya. Anak yatimkah? Siapakah wanita berhati mulia yang melahirknya? Terus terang saya katakan, saya beli kuihnya bukan lagi atas dasar kasihan, tetapi kerana rasa kagum dengan sikapnya yang dapat menjadikan kerjayanya satu penghormatan. Sesungguhnya saya kagum dengan sikap kanak-kanak itu. Dia menyedarkan saya, siapa kita sebenarnya!

*kisah ini pernah ku baca dulu dan hari ini sekali lagi ku baca...credit to: http://www.bloggermuslim.com/*

Jika Rasulullah s.a.w masih ada...

Ini hanyalah satu muhasabah bukan realiti dan harap ia tidak menjadi kontroversi.
Saudaraku sekalian....andainya Rasulullah s.a.w masih ada.....

Bayangkan apabila Rasulullah dengan izin Allah tiba-tiba muncul mengetuk pintu rumah kita.
Ketika itu Baginda datang dengan tersenyum dan muka yang berseri-seri di hadapan pintu rumah kita. Apa yang akan kita lakukan? Mesti kita menjadi sangat terkejut, memeluknya erat-erat lantas mempersilakan baginda masuk ke ruang tamu. Kemudian kita tentunya akan meminta agar Rasulullah sudi menginap beberapa hari di rumah kita. Tapi barangkali kita meminta Rasulullah menunggu sebentar di depan pintu kerana teringat VCD 18+ atau lukisan wanita separuh bogel yang melekat di ruang tamu kita sehingga kita terpaksa memindahkan semuanya ke belakang dengan tergesa-gesa kemudian menggantikan khat nama Allah dan Muhammad yang tersimpan dalam almari dan kita meletakkannya di ruang tamu.
Apa agaknya Rasulullah katakan jika baginda tahu semua itu? Bagaimana pula jika Rasulullah bersedia menginap di rumah kita? Barangkali kita menjadi malu kerana tidak mengetahui sedikitpun sejarah Rasulullah s.a.w, keluarga dan sahabatnya. Kita terpaksa menukar ruang tamu menjadi ruangan solat, malah segera mencari pakaian solat, kopiah, serban dan al-Quran. Manakala bagi anak isteri, kita terus belikan pakaian menutup aurat demi menutup malu selama ini kita berpakaian tidak menutup aurat .
Apa agaknya rasa Nabi dengan perlakuan dan lakonan kita itu? Belum lagi koleksi buku-buku, kaset dan karaoke kita. Ke mana kita harus menyingkirkan semua koleksi itu demi menghormati junjungan kita? Sudah tentu kita menjadi malu kerana kita tidak pernah ke masjid meskipun azan berkumandang. Kita juga pasti malu kerana pada waktu Maghrib keluarga kita masih sibuk di depan televisyen. Kita hanya menghabiskan hampir seluruh waktu untuk mencari kesenangan duniawi. Sudah tentu juga kita berasa malu kerana keluarga kita tidak pernah menunaikan solat sunat, sangat jarang membaca al-Quran dan tidak mengenal jiran tetangga kita.
Sudah tentu kita malu jika Rasulullah menanyakan kepada kita siapa nama tukang sampah yang setiap hari lewat di depan rumah kita.
Justeru, bayangkan apabila Rasulullah tiba-tiba muncul di depan rumah kita. Apa yang akan kita lakukan? Masihkah kita memeluk junjungan Nabi kita itu dan mempersilakan baginda masuk dan menginap di rumah kita? Atau akhirnya dengan berat hati, kita menolak kunjungan baginda kerana hal itu akan sangat membuat kita segan dan malu. Maafkan kami ya Rasulullah. Oh betapa memalukannya kehidupan kita saat ini di mata Rasulullah. Itu belum lagi kalau hendak kira cara kita mencari duit, membina keluarga, cara kita berpolitik, berniaga dan segala perlakuan kita yang bertentangan dengan sunnah Nabi Muhammad s.a.w. Layakkah kita bergelar umat Muhammad, dan layakkah kita mendapat syafaat Nabi di hari akhirat nanti?

"Renungan untuk diri sendiri dan sahabat2 semua..."

Credit to: http://www.informasi.my/

Cara Buat Topup RM 10 Tak Luak,MENJIMATKAN!!!


Nampak x cover buku "20 Cara Jimat Duit" kat atas tu?Haa..bukan aku nak jual buku..cuma aku nak bagi salah satu cara utk korang jimat duit. Entri ni khas utk mereka2 yg pakai prepaid...cara ni aku dapat daripada sepupu aku yg jadi eksekutif kat salah sebuah syarikat telco..(opss..nama syarikat xleh la bgtau..hihi).dia ajar aku cara utk wat cross-account.ni adalah cara nak buat kredit handphone kita tak bergerak,walaupon kita call org selama mana pon...or hantar mesej sebanyak mana sekalipon....kan jimat tu?nak tau cmne caranya???jeng..jeng..jeng....ok..follow cara2 di bawah yer...tapi ingat...jangan wat lebih 3 kali utk 1 number..sbab kalau lebih,nanti sistem akan terus sekat dan block number korang,ok?


Timing nya, korg blh topup pertengahan ujung bulan between 25 hb keatas dlm kul 3am keats. coz dlm tempoh ni, system akan di selenggara, so ada loopholes. kene try&error..ianya boleh dilakukan utk mana2 syarikat telco..khas utk topup RM 10
1) beli topup RM 10… gores & ready to go.
2) korg type < ** REC 10 > , then send to 00991) tgu reply, kat skrin akn kuar satu serial number 6 digit, korg salin tau.
4) pastu korg type < ** REC 10> <123456> msuk kan 6 digit td, send 00992) pastu diorag akn reply “insert ur topup num”, so korg type 14 digit topup number yg korg beli cntohnya;
<01234567891023> send to 009903
6) tak lama pastu diorg akn reply;








“ingat ni company opah kau yg punya? msuk toilet pun kene byr 20sen, ni kau nk topup 10 hengget nk pkai seumur idup plak!! bnyk cantik muka kau”:P

hahahahahah...2 die sudah kena...:) jangan marah yer.....aku pon terkena jgk...saje la kongsi ngan korang..hehe

Wednesday, 12 October 2011

IKLAN YANG MESTI ANDA TONTON!

Ini adalah entry berkenaan iklan yang kedua utk kali ni...tapi entry ni bukan lah sambungan entry yang pertama tu dulu...kali ni aku hidangkan iklan2 yang aku rasakan unik,menarik,kreatif dan bernas yang dibuat oleh para penggiat seni di serata dunia...sama-sama lah kita tonton dan hayati iklan-iklan yang menarik ni...

1) IKLAN SYAMPU PANTENE (THAILAND)


2) IKLAN YANG TERMAHAL DI DUNIA (ARE YOU SURE??)


3) IKLAN MUZIK AKUSTIK YG SANGAT KREATIF (JEPUN)


4) IKLAN MC'DONALD ARAB STYLE!


5) IKLAN YANG PERLU ADA DI MALAYSIA


6) IKLAN BERBUKA PUASA


7) IKLAN PALING KELAKAR!! (WAJIB TENGOK...TAPI JANGAN TIRU PULAK..)



8) IKLAN ANTI MEROKOK PALING BEST!



9) IKLAN DEODORANT (BANNED)


10) IKLAN MENTOS (INDIA)


11) IKLAN PHONE GATAL!



12) IKLAN UBAT BATUK INDIA


13) IKLAN AKUPUNTUR CHINA


14) IKLAN TOYOTA BIJAK!


15) IKLAN MAT REMPIT THAILAND


16) IKLAN PHONE THAILAND